• Novinky

            • Riaditeľské voľno

            • Z dôvodu konania písomných maturitných skúšok, udeľujem na dni   12.3. a 13.3.2024   riaditeľské voľno.

              Riaditeľské voľno sa týka žiakov, ktorí v týchto dňoch majú vyučovanie v škole. Žiaci ktorí v týchto dňoch majú odborný výcvik, riaditeĺské voľno NEMAJÚ.

              Tatiana Mókosová, riaditeľka školy

            • Finančná gramotnosť - najlepší plagát

            • V dňoch 07. 02. - 08. 02. 2024 prebiehala na hodinách Aplikovanej informatiky súťaž o najlepší plagát na tému Finančná gramotnosť. Súťaž bola určená pre žiakov 3. MA triedy z odboru 6354 služby a súkromné podnikanie – marketing a pre žiakov 3. DA triedy odbor obchodný pracovník. Hodnotilo sa nielen grafické prevedenie plagátu, ale aj jeho odborné spracovanie. Konkurencia medzi žiakmi bola veľká a všetci žiaci pristupovali k tejto súťaži zodpovedne, čoho výsledkom boli skvelé plagáty.

            • Deň otvorených dverí

            • Pozývame žiakov 9. ročníkov, rodičov a výchovných poradcov na DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ 

              Kedy?     13.02.2024 

              O koľkej?   9.00 h do 15.00 h

            • Prezentácia - Propagácia výrobku

            • Prezentácia ,, Propagácia výrobku", bola určená pre žiakov 3. ročníka študijného odboru pracovník marketingu (3.DB PM) a bola zrealizovaná 8.1.2024. Akciu pre žiakov pripravila MOV Csákóová.

              Cieľom tejto akcie bola prezentácia na tému propagácia výrobku. Prvá časť prezentácie bola rozdelená na samotný výrobok a druhá časť bola zameraná na propagáciu vybraného výrobku, túto činnosť propagácie žiaci využili z inštruktáži v 3 ročníku. Žiaci pri vypracovaní využívali poznatky, ktoré priebežne získavali na hodinách marketingu a inštruktáži.

              Zadanú tému žiaci zvládli veľmi dobre. Ovládajú základne poznatky o marketingu, a vedia aplikovať poznatky s odborného výcviku.

            • Prezentácia - Vývoj obchodu

            • Prezentácia bola určená pre skupiny žiakov 1. ročníka študijného odboru pracovník marketingu  /1.DB/ a konala sa 18.1.2024. Akciu pre skupiny žiakov pripravili  a hodnotili MOV Jánošková a Csakoóvá

              Úlohou tejto prezentácie  bola prezentácia na tému „Vývoj obchodu“. V prvej časti  prezentácie sa zamerali na históriu obchodu, prevádzky, kde žiaci vykonávajú odborný výcvik. Druhá časť bola zameraná na súčasnú podobu obchodu a organizačnú štruktúru a rozdelenie sortimentu v danom obchode.

              V prezentácii  žiaci využili vedomosti získané na hodinách marketingu a tak isto využili poznatky z inštruktáži a z pracovísk, kde vykonávajú odborný výcvik.

              Zadanú tému žiaci zvládli veľmi dobre. Ovládajú základne poznatky o vývoji firmy, kde vykonávajú odborný výcvik a vedia aplikovať poznatky z odborného výcviku.

            • Divadelné predstavenie

            •  22.1.2024 sa žiaci, ktorí majú v tento deň  teoretické vyučovanie zúčastnia predstavenia 

              SPLEŤ

              Autorská inscenácia o (kyber)šikane a duševnom zdraví.

              Príbeh o mladých ľuďoch z generácie Z, ktorá patrí medzi tie najosamelejšie generácie na svete.

              Veronika je mladá, adoptovaná Rómka. Bojí sa s niekým naživo zblížiť, a tak väčšinou komunikuje len virtuálne. Pre svoj pôvod, výzor a originálne názory je vystavená kyberšikane. V reakcii na svoju inakosť a samotu si na sociálnych sieťach vytvorí virtuálny profil Bianky, svojho krajšieho a odvážnejšieho alter ega. Po medializácii prípadu šikany v Miloslavove zisťuje, že sa jej život podobá životu obete zo správ. Dokáže sa z toho všetkého vymaniť a začať nanovo?

              Pomoc exisTUJE.

              Spleť sme naštudovali preto, lebo nechceme zatvárať oči pred problémami, ktoré dnes mladých ľudí trápia. Chceme ich divadlom inšpirovať a podporovať v tom, aby sa nevzdávali seba, svojej inakosti a jedinečnosti. Aj keď je to niekedy veľmi ťažké, lebo sa cítia iní, osamotení, zranení, zúfalí, nepochopení a častokrát na hranici života a smrti, chceme, aby vedeli, že blízkosť a pomoc exisTUJE.

              Po každom predstavení sa uskutoční diskusia s tvorcami a odborníkmi z IPčka o témach inscenácie aj nástrojoch v online a offline priestore, ktoré môžu mladým ľuďom pomôcť nájsť cestu von. Na diskusii môžu diváčky a diváci klásť anonymné otázky prostredníctvom aplikácie SLIDO

            • Medzinárodný veľtrh cvičných firiem - Praha

            • Tento rok sme sa opäť zúčastnili vianočného MUB-line veľtrhu fiktívnych firiem organizovaný Metropolitnou univerzitou v Prahe. Veľtrh mal dve kolá – v novembri sme sa zúčastnili prvého online kola cez MS Teams, na ktorom žiaci predviedli svoje online prezentačné schopnosti a súťažili aj v kategóriách vianočný leták, logo a slogan a najlepší influencer. Na online časti nás reprezentovali tri firmy zo IV. MA – firma Frkacule, s. r. o.  v zložení Janka Chlpáňová, Erika Maderová, Lucia Prívarová, firma Vegis, s. r. o. reprezentovaná žiačkami Vanessa Vargová a Sabina Krajčová a firma LaHara, s. r. o.  s účastníkmi Matúš Országh a Simon Šimko.

              Zo 67 cvičných firiem postúpilo do druhej, prezenčnej časti 29 firiem a z toho aj dve naše cvičné firmy – Frkacule a Vegis. Firma Frkacule sa zaoberala výrobou kvalitných domácich cestovín a omáčok a firma Vegis podnikala so zdravými zeleninovými a ovocnými chipsami. Prezenčná časť sa konala 8.12.2023 v priestoroch Metropolitnej univerzity v Prahe.

              Naše firmy v silnej konkurencii opäť obstáli výborne a firma

              Vegis získala najvyššie ocenenie veľtrhu 1. miesto v kategórii TOP firma veľtrhu.

              Súčasťou veľtrhu v Prahe bol aj sprievodný program. Organizátori veľtrhu nám zabezpečili večernú plavbu Vltavou pod pražskými mostami.

            • Vianočná Viedeň

            • Dňa 30. 11. 2023 sme sa s vybranými žiakmi našej školy zúčastnili exkurzie vo Viedni. Prvou zastávkou bolo známe akvárium, Hause des Meeres, s rôznymi druhmi morských aj suchozemských živočíchov. Po návšteve akvária sme pokračovali ulicou Maria Hilfer Str., kde sme mali možnosť obdivovať krásnu vianočnú výzdobu. Žiakov veľmi zaujala prehliadka prírodovedného múzea Naturhistorisches Museum. Múzeum sídli v nádhernej budove a počiatky zbierky siahajú až do roku 1750. Prírodovedecké múzeum je rozdelené do viacerých oddelení. Medzi oddelenia stálych expozícií patria oddelenia mineralogicko-petrografické, geologicko-paleontologické, botanické, 3 druhy zoologických oddelení, oddelenie archeologickej biológie a antropológie, prehistorické, krasové spojené s oddelením výskumu jaskýň, oddelenie ekológie a archív histórie vedy. Myslím si, že každý si mohol nájsť v tomto múzeu niečo, čo ho zaujalo. Našou poslednou zastávkou boli krásne, tradičné vianočne trhy pred osvetlenou radnicou. Žiaci mohli obdivovať nádhernú vianočnú výzdobu a ochutnať rôzne špeciality. Okrem týchto zážitkov mali možnosť po celý čas komunikovať v anglickom alebo nemeckom jazyku. Myslím si, že táto exkurzia nadchla našich žiakov natoľko, že by si ju radi ešte zopakovali aj budúci rok.

          • Tanzánia – divoké srdce Afriky
            • Tanzánia – divoké srdce Afriky

            • Dňa 01.12.2023 sa žiaci triedy I.MA a I.MB zúčastnili vzdelávacieho projektu Svet okolo nás so zameraním na Tanzániu – divoké srdce Afriky. Prostredníctvom dokumentárneho filmu a komentárov samotných cestovateľov si žiaci mohli rozšíriť poznatky o Tanzánii a jej  prírodných pomeroch, histórii, obyvateľstve, kultúre, tradíciách  a zvykoch.

              Záujmová akcia sa žiakom veľmi páčila a veríme, že aj v budúcom školskom roku budú mať žiaci príležitosť zúčastniť sa ďalšieho vzdelávacieho cyklu s cieľom spoznávať zaujímavé časti sveta

          • Express rozbiehátor
            • Express rozbiehátor

            • V stredu 15.11.2023 sa na našej škole uskutočnilo Biznis fórum v podobe Express Rozbiehátora. Tento projekt už tretí  školský rok dopĺňa podnikateľské vzdelanie na našej škole. Spolu sa doň zapojilo 31 žiakov z tried 2. MA, 3.MA a 3. DA, ktorí majú záujem o podnikanie.

              Cieľom bolo naučiť žiakov nájsť podnikateľský nápad, vytvárať biznis modely a odlišovať nápady od konkurencie. Biznis fórum previedlo žiakov kalkuláciami zameraných na náklady a cenu. Žiaci sa naučili zrealizovať prieskum, vytvoriť predajný web a získať prvé objednávky.

              Ďalším krokom je konzultácia vlastných nápadov s mentorom, ktorý im pomôže nápad vylepšiť, alebo ich usmerní v hľadaní toho nového. Všetkým držíme palce pri rozbiehaní sa. 

            • Bibliotéka 2023

            • So žiakmi I.DA triedy sme sa v novembri zúčastnili knižného veľtrhu, ktorý sa v Bratislave koná každoročne. Bola to výborná príležitosť motivovať žiakov a zvýšiť ich záujem o knihy.  Žiaci mali možnosť oboznámiť sa s rôznymi knižnými novinkami, zakúpiť si knihy za zvýhodnené ceny a spoznať rôzne vydavateľstvá, ktoré v súčasnosti pôsobia na Slovensku. Okrem množstva knižných titulov boli pre žiakov zaujímavé aj sprievodné akcie, ktoré sú s týmto podujatím spojené (besedy so spisovateľmi, s odborníkmi z Detskej linky istoty, výstava kameňov, rôzne logické hry). Myslím si, že žiakov toto podujatie veľmi zaujalo a tešíme sa na ďalší ročník.                               

            • Exkurzia GS1 v Žiline

            • Vybrané triedy školy (IV. MA, IV. DA, III. A) absolvovali 9. 11. 2023 zaujímavú a interaktívnu exkurziu v centre pre vzdelávanie a inovácie GS1 Slovakia v Žiline.  Centrum pre vzdelávanie a inovácie predstavuje moderný koncept vzdelávania a zvyšovania kvalifikácie v oblasti automatickej identifikácie spojenej s GS1 štandardmi – štandardy pre elektronickú výmenu údajov. V dnešnej globálnej ekonomike je pre potreby dosiahnutia cieľov nevyhnutná efektívna spolupráca všetkých článkov od výrobcu až k spotrebiteľovi. V súlade s týmto trendom sa adekvátne stupňujú požiadavky trhu v oblasti automatickej identifikácie a elektronickej komunikácie. Žiaci absolvovaním workshopu správne a jednoducho pochopili fungovanie systému GS1.

            • Veľtrh cvičných firiem

            • V dňoch 02. – 03. 11. 2023 sa naša škola zúčastnila už 9. ročníka veľtrhu cvičných firiem v Českých Budějoviciach, ktorý organizovala Střední škola obchodní, České Budějovice pod záštitou hejtmana Jihočeského kraja.

              Tento rok sa veľtrhu zúčastnilo 24 cvičných firiem z českých a slovenských škôl, medzi nimi aj naša škola, ktorá sa prezentovala dvomi cvičnými firmami – Frkacule, s. r. o. a Vegis s. r. o. Obe firmy zastupovali žiaci zo IV. MA, Frkacule – Erika Maderová, Janka Chlpáňová a Lucia Prívarová a Vegis- Vanessa Vargová a Sabina Krajčová.

              V rámci veľtrhu sa súťažilo v 4 kategóriách:

              1/ Najlepší stánok cvičnej firmy

              2/ Najlepšia prezentácia cvičnej firmy

              3/ Najlepší katalóg cvičnej firmy

              4/ Najlepšia firma veľtrhu

              Naši žiaci v medzinárodnej konkurencii opäť dosiahli skvelé výsledky. V jednotlivých kategóriach cvičné firmy získali:

              Firma Frkacule, s. r. o.  – 1. miesto za najlepší stánok cvičnej firmy, 2. miesto za najlepšiu firmu veľtrhu, 2. miesto za najlepšiu prezentáciu cvičnej firmy

              Firma Vegis s. r. o.  – 1. miesto za najlepšiu cvičnú firmu, 2. miesto za najlepší katalóg cvičnej firmy.

            • Halloveen

            • Tentoročný koniec októbra sa oslávil na našej škole v strašidelnom duchu. Na našej škole sa uskutočnil haloween. Žiaci sa prezliekli do rôznych kostýmov. Školský parlament si pripravil ceny za najlepšie masky. Najviac strašidelná trieda sa tento rok stala 1.MB, kde v kostýmoch bola takmer celá trieda. Veľmi nás potešila účasť našich žiakov a dúfame, že aj ďalšie roky si takto spríjemníme  koniec októbra.

            • Imatrikulácie

            • Tento rok sa na našej škole po dlhej dobe uskutočnili Imatrikulačné slávnosti. Náš školský parlament si pripravil pre nových žiakov uvítací program, ktorý bol zameraný na spouprácu a spoznávanie sa medzi žiakmi rôznych tried. Žiaci mali možnosť vďaka rôznym aktivitám a súťažiam nadviazať nové kamarátstva a získať nové skúsenosti. Do ďalších rokov na našej škole ich povzbudila aj pani riaditeľka svojim príhovorom. Na záver dostali všetci Imatrikulačný list, čím sa zaradili do našej školskej rodiny.

               

            • Súťaž OV

            • Dňa 23. 10. 2023, žiaci III. A v odbore: predavač, prezentovali organizáciu a náplň pracovníkov vo firme, kde vykonávajú odborný výcvik.

              Cieľom ich prezentácie bolo zistiť, ako za určité obdobie spoznali pracovné prostredie a pracovnú náplň pracovníkov s ktorými pracujú.

              Medzi kritéria, ktoré sa hodnotili patri: spracovanie témy, zásady tvorby textu, obrázky, animácie  a spôsob podania prezentácie.

              Žiaci, boli hodnotení známkou a tí, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach boli hodnotení aj vecnou cenou. 

            • Výberové konanie

            • Bratislavský samosprávny kraj vyhlasuje výberové konanie v zmysle zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov

              na obsadenie funkcie riaditeľa/riaditeľky

              Strednej odbornej školy obchodu a služieb Samuela Jurkoviča, Sklenárova 1, Bratislava

              Vyberove_konanie_-_SOS_obchodu_a_sluzieb_SJ__Sklenarova_1__Bratislava.pdf

            • Deň otvorených dverí

            • Pozývame žiakov 9. ročníkov, rodičov a výchovných poradcov na DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ 

              Kedy?     8.11.2023 

              O koľkej?   9.00 h do 15.00 h

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje